12. 2. 2014

Kde sa vidíte o 5 rokov

Vraj najčastejšia otázka na pracovných pohovoroch. Mňa sa niečo podobné opýtala včera kamoška, len to inak sformulovala. Že či už viem, čo chcem v živote robiť, čo ma baví. A na moje počudovanie aj potešenie som jej vedela odpovedať

1. Chcela by som si kúpiť lepšiu mašinu než môj filmový Zenit a viac sa venovať foteniu. Experimentovať, skúšať, fotiť portréty a vymýšľať si koncepty, to by ma bavilo. A som si istá, že ma neodradí ani to, keď mi to zo začiatku nepôjde tak dobre. Verím jednej teórii: Robte to, čo najviac chcete robiť. Teda, určite sa to písalo nejak inak (presné znenie som čítala už dosť dávno), ale ja to vysvetlím. Keď sa mám učiť na skúšky a miesto toho si čítam články o fotení a robím si prehľad v objektívoch a snažím sa v tomto smere dobrovoľne vzdelávať, tak je to asi znamenie toho, že to robiť mám. 

2. Chcela by som písať. Píšem neustále, či na blog, alebo veci do školy, ale asi viete, ako to myslím. Písať niečo poriadne, čo by som mohla publikovať. Alebo písať napr. reportáže pre noviny, časopisy, raz. No vždy bolo mojím snom písať knihy, odmalička. Stojí ma to viac námahy ako fotenie, hoci píšem málo. Dá sa povedať, že sa do toho musím kopať. Možno by sa až zdalo, že to podľa prvej teórie nechcem robiť, no na toto mám inú teóriu. Keď cítim potrebu niečo písať a dostať zo seba všetko, čo mojej mysli nedá pokoj, tak by som to mala robiť. Háčik je v tom, že to, pre čo v noci nemôžem spať, sa mi na druhý deň zdá somarina a ani nezačnem písať. Ale chcem to zmeniť, chcem sa tomu venovať viac. Cítim, že aj toto chcem.

A som rada, že som zoznam svojich primárnych záujmov zúžila na 2 aktivity. Kedysi by som nevedela s istotou povedať, čo chcem, alebo by som vymenovala milión potenciálnych vecí. Teraz mám pocit, že sa k tomu možno raz reálne priblížim, budem sa o to snažiť.

Páčilo sa mi, čo povedal v pondelok jeden môj učiteľ na prvej prednáške. Menší zločin pácha ten, čo nevie dobre písať a píše ako ten, čo vie písať skvele a nepíše. S kamoškou sme sa na seba len pozreli, každá pohľadom narážajúc na tú druhú, a tuším sme si v duchu predsavzali, že sa to zmení.

(Na počudovanie sa tu tieto jesenné fotky ešte neobjavili, tak to napravujem.)


A čo vy? Máte jasno v tom, čo chcete, alebo sa ešte hľadáte?

10 komentárov:

  1. lol! :) neuveris, ale chcela by som pisat a fotit :D (lenze v opacnom poradi). ale bohuzial, stale je dalsich milion veci, ktore by som chcela robit. napriklad urobit si doktorat z psychologie. alebo venovat sa handmade "biznisu", jednoducho tvorit ostosest. kreslit. a mat vystavu. alebo viac vystav. kresieb, fotiek, mozno aj soch. a vydat knihu. teda, vela knih! :) a niekedy si predstavujem svoju vlastnu cukraren, kde by som si sama piekla, a v piatok a sobotu a nedelu poobede by som tam viedla handmade kurzy. tak veru. este nemam jasno. viem len to, ze nech to bude cokolvek, musi to byt kreativne. a musi to byt dobre aj pre inych. inspirovat ludi. nadchynat. a nakoniec, rada by som bola aj "obycajna" psychologicka. (nabuduce daj prosim lahsiu otazku! :D teraz musim premyslat nad svojim zivotom... !! :D). a este mam jednu radu k pisaniu. proste pis. otvor si word/zapisnik a pis. ono sa to samo spusti. len utis ten kriticky hlasok vo svojej hlave, ze to vlastne nie je az take zaujimave, alebo dobre. a budes prekvapena, co si napisala (ked si to po 2-3 tyzdnoch po sebe precitas)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš teda celkom dosť vecí na výber :D To je skvelé, aj tá cukráreň znie super :) Ja tiež potrebujem niečo tvorivé, kde by som sa cítila dobre. No a článok má štítok "filozofovanie", tak to je varovanie do budúcna, že sa tu bude hlboko zamýšľať :D A dík za radu, tak sa aj snažím, že niečo, čokoľvek napíšem a potom to prinajhoršom opravím alebo zmažem, ale lepšie ako nič :D :)

      Odstrániť
  2. no u mňa je to tak isto :) písanie a fotenie sú dve veci, ktorým som sa chcela vždy venovať tak uvidím ako to pojde dalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takisto sa pridávam do neoficiálneho spolku písania a fotenia :) myslím, že to nie je ziadna náhoda, že sme sa tu stretli. Čo sa týka fotenia, nad kúpou zrkadlovky som v lete vážne uvažovala, ked som to najbližšiemu okoliu oznámila, povedali, že dobre. Keď sa potom dozvedeli cenu, zrazu ma začali odhovarat. A že to vraj vôbec nie je celé o peniazoch. A čo sa týka písania, tiež som odmalička chcela byť spisovateľka alebo novinárka. Teraz budem rada, keď napíšem aspoň tu jednu knihu. Kúpila som si pred vianocami seriózne zápisník a snažím sa si zapisovat všetko čo ma nejakým spôsobom zasiahne a aj si len tak si písať hocičo svoje, napr. v autobuse alebo v škole medzi prestávkami. No a okrem toho, čo by som chcela, tak este prekladať, čo je vlastne pri umeleckom preklade niečo podobne ako samotné písanie. A este som ti uz dlhšie chcela napísať, že sa mi tvoj blog veľmi dobre číta, asi preto, že ti to ozaj píše aj foti, vazne sa potesim vždy ked uvidím nový článok a prajem ti nech ti to tak ide aj naďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako vidím, tak nás je viac, však blogerky :D Tak hej, zrkadlovka je investícia a podľa mňa by mal mať človek predstavu, ako ju využije a vedieť, či ho to bude baviť. Lebo osobne ma rozčuľuje, že každá druhá majetnejšia puberťáčka má zrkadlovku a fotí sa ňou akurát o zrkadlo :D Ale to určite nie je tvoj prípad :) Tiež mám taký zápisník, len ho v poslednom čase zanedbávam :( Držím palce pri splnení tvojich snov a ďakujem pekne za pochvalu, cením si to! A je to aj naopak, rada si prečítam, čo napíšeš ty :)

      Odstrániť
  4. krásne fotky :) aj mne sa často stáva, že mám nejaký nápad a keď sa dostanem k jeho realizovaniu, prestane sa mi páčiť :D
    inak máš sympatického psíka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Držím ti palce a naprosto souhlasím. Když má někdo talent, má výhodu, ale tvrdou pílí se dá naučit všechno. Fotky jsou krásné, emocionální.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mám jasno, ale pořád o tom nedokážu mluvit na povel. Navíc mám jasno i v tom, že chci být flexibilní ve svých snech a cílech :) (což by byla docela super odpoveď při pohovoru ne? vidím se za pět let ve vaší firmě - přizpůsobivá ke změnám potřeb firmy :D hehe) a držím palce k tvým snům! :)

    OdpovedaťOdstrániť