1. 5. 2014

Neočakávané zistenie

Neočakávané zistenie minulých dní je, že školské podujatia vedia byť veľmi fajn. Napríklad, neviem, prečo som už minulý rok nebola na Unipofeste, teda na univerzitnom hudobnom festivale. Musím povedať, že aj menej známe kapely hrali výborne, len ľuďom trvalo trošku dlhšie, kým sa rozhýbali. Mne s kamoškou nie, radosť sme urobili jednej začínajúcej skupine, keď sme si šli trošku zaskákať dopredu už zo začiatku :D Dostala som posledné pivo zadarmo, ešte sa mi nestalo, že by som mala také šťastie, haha. Všetci, čo stáli v rade za mnou, už mali bohužiaľ smolu. Sedeli sme si na tráve a bolo nám dobre, robili sme bublifukové bubliny a každý mal z toho radosť. 


O deň neskôr ma čakalo trochu viac stresujúce podujatie, Akademický Prešov. Keďže som poslala nejaké texty na hodnotenie kritikom, šla som aj na literárny seminár, kde sme si kritiku mali vypočuť. Keď ide o veci, ktoré napíšem, tak sa správam ako idiot. Tisnú sa mi slzy do očí, keď mám o tom rozprávať a trasú sa mi ruky a búši srdce, keď sa o tom rozpráva niekto iný. Ale zvládla som to a myslím, že mi to dalo veľa. Napočudovanie som dostala čestné uznanie a štyri knižky k tomu (ktoré si už trónia na novej poličke na knihy). Síce som sa neumiestnila, ale aj taký malý úspech ma veľmi potešil po toľkej kritike, čo som si vypočula. Celé to trvalo tri hodiny a ja som úplne zabudla, že som neobedovala a že by som v paralelnom vesmíre mala byť hladná. Stres robí svoje. Čo ma najviac pobavilo, boli reakcie dvoch účastníkov, ktorí nemali byť veľmi na čo hrdí, no práve tí sa najviac hádali a argumentovali, prečo je ich tvorba dobrá, aj keď nie je. A naopak, víťazka kategórie poézia sa mi zdala veľmi skromná, hoci určite mala byť na čo hrdá. Tak to už asi chodí. Každopádne, cítim sa taká nakopnutá, že minimálne mesiac budem mať intenzívnu chuť písať. Tak snáď mi to vydrží aj do obdobia po skúškovom, keď na to bude čas! 

2 komentáre:

  1. Jej, gratulujem, Sonja! Si šikovnica :) AP som sa zúčastnila tiež, ale v kategórii umelecký preklad. Bohužiaľ, nič som nevyhrala, čo ma aj dosť mrzelo. O to viac, že som ten preklad posielala primárne do inej, väčšej súťaže, a keďže som nevyhrala už tu, môžem sa rozlúčiť aj s tou druhou súťažou. No a na dôvažok som sa dnes dozvedela, že nevyšla ešte jedna neprekladová súťaž. Tak som sa už aj pýtala sama seba či má vôbec význam sa snažiť. No ale mohla by si nám niekedy ukázať niečo z tvojej tvorby, nech vieme ako sa to robí :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne!! :) Určite to nevzdávaj, ak to bol prvý pokus, nabudúce to môže byť oveľa lepšie :) A možno niečo vyhráš v druhej súťaži! Mne nešlo ani tak o výhru (hoci, samozrejme, potešila! :D), ale o názor "odborníkov", lebo v svojich textoch často nevidíme chyby. Bohužiaľ toho veľa napísaného nemám, väčšinu držím v hlave a zápisníkoch a vždy sa na seba hnevám, že to nedotiahnem do konca... Keď sa mi však podarí niečo, s čím budem spokojná, určite sa pochválim :)

      Odstrániť