13. 7. 2015

Moje fotoknihy

Možno si niektorí pamätáte, že som v súťaži Literárne príbehy na fotografiách vyhrala okrem iného mega veľkú poukážku na CEWE fotoknihu (alebo fotoknihy) od Fotolabu. Tejto cene som sa potešila asi najviac, lebo som vždy rozmýšľala nad knižnou alternatívou fotiek. A teraz som mala príležitosť zadarmo to vyskúšať. Dlho som rozmýšľala, akú fotoknihu si vytvorím, ktoré fotky z toho množstva, čo sa mi nahromadilo, vyberiem a podobne. Milujem triediť veci tematicky a tak, aby dávali zmysel, takže sa mi nedarilo vtesnať všetky pekné fotky len do jednej knihy. Našťastie sa poukážka dala využiť v rámci jednej objednávky na ľubovoľný počet kníh. :) Ako som sa s tým popasovala, si môžete prečítať ďalej.



Esencie roka


Rozhodla som sa, že si vytvorím dve knihy. Prvá mala zahŕňať fotky prírody a pekných vecí, ktoré vo mne vyvolávajú príjemný pocit z ročného obdobia. Knihu som vlastne rozdelila (bez akéhokoľvek textu) na 4 ročné obdobia a postupne od jari až po zimu som vytvorila dvojice fotografií, ktoré tematicky alebo inak ladili a pasovali mi k sebe. Myslela som, že bude problém vybrať len niekoľko fotiek, no knihu som nakoniec rozšírila na 58 strán, čo bolo úplne postačujúce. :) Vybrala som si matný fotopapier, na ktorom fotky nádherne vynikli. No a fotky som rozmiestnila na celú plochu, aby boli čo najväčšie.



More


Druhú knihu som venovala dvom dovolenkám pri mori, počas ktorých som fotila na svoj analóg. Tu som zvolila štvorcový formát a lesklý fotopapier, ktorý je taktiež úžasný. Neviem sa rozhodnúť, či sa mi viac páči matný alebo lesklý (preto som to vyriešila takto šalamúnsky, a vyskúšala obe varianty). Fotky som rozmiestnila rôzne, no symetricky, pretože asymetria je (pre mňa) zlo. Ak si ako papier na tlač vyberiete fotopapier, knižka sa dá roztvoriť úplne plocho, veľmi dobre sa ňou listuje a fotku môžete pokojne dať aj na celú dvojstranu a mala by vyzerať super.



Zážitky s rodinou


Pýtate sa, prečo vidíte tri fotoknihy, a ja hovorím, že som chcela vytvoriť len dve? :) Pretože napriek tomu, že som zvolila najkvalitnejšie materiály, popridávala ďalšie strany a obsiahla knihy asi všetkými fotkami, ktoré som chcela mať vytlačené, zvýšilo sa mi na jednu malú piďi fotoknižôčku, ktorú som povenovala mamke. Sú v nej fotky ľudí - rodiny, ktoré som fotila na analóg. Napriek tomu, že je to najlacnejšia z fotoknižiek, kvalitou nezaostáva a je skvelou alternatívou obyčajných tlačených fotiek. Je to približne rovnaký formát (ak nie rovnaký), no fotky si môžete krásne tematicky usporiadať, prípadne doplniť o text, a urobiť tak radosť sebe alebo blízkym. Ja som text nedávala nikde, čo ste si možno všimli. Jednak som nevedela čo, a tiež mi to prišlo zbytočné, keďže sama si budem určite pamätať, kde a kedy som zábery fotila, a stále z nich mám ten istý dojem. 



Ak sa vám zdá, že v tomto článku je samá chvála, je to preto, že knižkám naozaj nemám čo vytknúť. Vyhotovenie je veľmi kvalitné, fotky sa v knihách krásne vynímajú a mám pocit, že si ich budem prezerať často. Skrátka niet nad to, mať fotky v rukách a nielen v počítači. Ja viem, to sa mi hovorí, keď som si ich mohla vytvoriť takmer zadarmo. :) Ale verte mi, že keby som si chcela znova urobiť radosť, napríklad po dovolenke alebo keď sa mi po dlhom čase nazbierajú nové fotky, urobila by som to touto formou. A navyše, aj tá úplne najlacnejšia fotokniha, ktorá vás nevyjde omnoho drahšie ako tlač fotiek, je kvalitná a fotky v nej vyzerajú skvele. 

Za mňa veľké áno!

11 komentárov:

  1. To je krááása, tiež sa chystám na niečo podobné, neni kedy ale navnadila si ma, ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sonska tak s týmto článkom si ma neuveriteľne potešila! :) Nádherné fotky a naozaj to vyzerá na kvalitnú tlač a spracovanie. A opísala si to tak, že by Ti z Fotolabu mali dať ďalšiu poukážku za reklamu, lebo určite im týmto článkom zvýšiš tržby a kopa ďalších ľudí si takú knižku dá vyrobiť! :) A z tých pár obrázkov Ti poviem, že by ma zaujala aj v kníhkupectve! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, tak to ďakujem pekne! :) Ja som sa len chcela podeliť so skúsenosťou, ale sama mám z tých knižiek nesmiernu radosť :)

      Odstrániť
  3. Jéj, to je krásne! Mať fotky v rukách je naozaj niečo iné ako na nich len pozerať na obrazovke. Tiež som si pred rokom dala pár fotiek vyvolať a uvidím, či sa mi ich odvtedy podarilo nazhromaždiť dosť aj na tento rok. Ale mať ich v knihe musí byť ešte lepšie! Verím, že z nich musíš mať veľkú radosť. A súhlasím s Luckou, tiež by som si takú tvoju knihu kúpila ak by bola na predaj :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem vám za pochvaly, naozaj ma teší, že sa vám tak páčia! :D

      Odstrániť
  4. fiha... začínam nad tým aj ja uvažovať!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. so nice :)
    Kisses!

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadá to nádherně. Líbí se mi ty menší rozměry. Když nechávala dělat mamka, byla fotokniha v rozměru A4 a to bylo moc veliké...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som s výberom spokojná, väčšími knihami by som určite nepohrdla, ale týmito sa tak dobre listuje :) Išlo mi hlavne o to, aby vynikli fotky a neboli úplne maličké :)

      Odstrániť
  7. To je atková nádhera! :) Škoda, že neumím fotit, hned bych to šla také vyzkoušet :)

    OdpovedaťOdstrániť